Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е настоял пред посланици от

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е настоял пред посланици от
Коментари Харесай

Ердоган негодува от ЕС, пренебрегнал усилията на Турция за подобряване на отношенията

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е настоял пред посланици от Европейския съюз, че Общността не била предоставила значима поддръжка в битката с миграцията и че не е дала отговор на напъните на Турция за възстановяване на връзките, осведоми " Ройтерс ".

Отношенията сред Анкара и Европейски Съюз доближиха точка на шупване през 2019 година поради спор сред Турция и Гърция, членка на Европейски Съюз, по отношение на морската пълномощия и правата за енергийни запаси в Източното Средиземноморие.

Оттогава Анкара и Атина, съдружници в НАТО, възобновиха договарянията за преодоляване на разликите си, смекчавайки напрежението и установявайки това, което както Турция, по този начин и Общността нарекоха " положителен дневен ред ", макар че този ход не докара до възстановяване в съдействието.

Говорейки пред посланици на страни от Европейски Съюз на среща в Анкара, Ердоган отбелязала, че Турция желала да постави отношенията с Общността върху " по-солидна основа ", само че е била подложена на " тактичност разтакаване ".

" Искам да заявя с горест, че не получихме отговора, който искахме от страна на Европейски Съюз на тези стъпки ", акцентира той.

През март 2016 година Европейски Съюз реализира съглашение с Турция за прекъсване на потока от мигранти в Общността и Анкара да одобри сирийци, бягащи от войната в тяхната страна, в подмяна на милиарди евро за планове.

В момента Турция е хазаин на към 4 млн. сирийски бежанци, най-голямото бежанско население в света, и разгласи, че няма да приема повече мигранти.

" Турция не получи значима поддръжка от Европейски Съюз в борбата си с миграцията ", настоя Ердоган, добавяйки, че не би било допустимо да има " задълбочено съдействие " по въпроса, до момента в който изискванията на съглашението от 2016 година не бъдат обновени.

" Кризата в Беларус сподели още един път, че блокът е лишен от устойчива политика в битката с миграцията ", добави той, визирайки разногласието сред Минск и Европейски Съюз за хиляди мигранти, блокирани на границите им.

Той означи също, че политическите разтърсвания в Босна, породени от сепаратистките дейности на водача на босненските сърби Милорад Додик, се влошавали от минусите в вероятността за участие на Общността, добавяйки, че районът " дава сигнали за връщане към отрицателната среда от 1990-те години ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР